Un grup de tineri din Sălaj care vindeau droguri de mare risc au fost trimiși în judecată, în cursul anului trecut, dosarul fiind judecat la Tribunalul Maramureș. Cu toate că procurorii sălăjeni au dispus măsura arestului la domiciliu, Tribunalul Maramureş a hotărât punerea acestora sub control judiciar, decizie care a fost contestată de procurorii sălăjeni. Astfel, potrivit portalului Curţii de Apel Cluj incuplaţii în acest dosar sunt: Adrian Andrei Chereji, Bogdan Radu Breazdău, Adrian Ionel Labo, Sorin Rareş Islamovici, Mădălina Maria Prodan, Alexandru Crăciun, Vlad Dănuţ Chechişan, Dorin Gheorghe Sas, Gabriel Szilard Onuţan, Ioan Hendea şi Ionuţ Tudor Ilie Mureşan. ’’În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală raportat la art. 205 din Codul de procedură penală admit contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – ST Cluj împotriva încheierii penale nr. 4/CP din 05.01.2022 a Judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Maramureş, pe care o defiinţează în parte, doar cu privire la inculpaţii I.R.S., C.A.A., C.A. şi L.I.A. În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală raportat la art. 205 din Codul de procedură penală resping contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – ST Cluj împotriva aceleia şi încheieri cu privire la măsura preventivă dispusă faţă de inculpata P.M.M. Resping cererile de înlocuire a măsurilor preventive formulate de inculpaţii I.R.S., C.A.A., C.A. şi L.I.A.. În temeiul art. 348 Cod procedură penală raportat la art. 207 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispusă faţă de inculpatul I.R.S., măsură pe care o menţine pentru următoarele 30 de zile, începând cu data de 10.01.2022. În temeiul art. 348 Cod procedură penală raportat la art. 207 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpaţii: – C.A.A., -C.A., – L.I.A., măsură pe care o menţine faţă de aceştia pentru următoarele 30 de zile, începând cu data de 10.01.2022. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată în soluţia pe scurt pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 10 ianuarie 2022.
Trafic de droguri de risc şi de mare risc
Reamintim cititorilor noştri că potrivit unui comunicat de presă emis de DIICOT Sălaj în luna iunie a anului trecut procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de şapte inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive. În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – iunie 2021, inculpații au deținut și comercializat droguri de risc și mare risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive către diverși consumatori. Astfel, în 5 iunie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Cluj, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Bistriţa și Serviciului de Combatere a Criminalităţii Maramureş au efectuat un număr de 16 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe plicuri cu substanță pulverulentă (cocaină) și substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, comprimate ecstasy, un recipient cu seminţe, trei cântare electronice, două râșnițe, un grinder, patru săbii, o macetă, trei cuțite, sumele de 23.950 de lei, 100 de euro şi diferite înscrisuri cu valoare probatorie. În 6 iunie, Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a celor şapte inculpați, pentru o durată de 30 de zile.
Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Criminalistic Sălaj din cadrul IPJ Sălaj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, Grupării Mobile de Jandarmi Cluj şi Direcţiei Regională Vamale Cluj, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. “Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arăta în comunicatul emis de DIICOT Sălaj.